zaterdag, 20 mei 2017 15:25

Morgen, zondag 21 mei, start om 09.30 bij de

Geschreven door
Morgen, zondag 21 mei, start om 09.30 bij de Polderpoort de 1ste training voor de Thoffe Trail.
donderdag, 18 mei 2017 11:00

Vanavond de Maaslandse Estafetteloop. Heb jij je

Geschreven door
Vanavond de Maaslandse Estafetteloop. Heb jij je al in geschreven met een team? http://www.thofrunning.nl/index.php/leesvoer/nieuws/item/4663-maaslandse-estafetteloop
donderdag, 18 mei 2017 08:17

Wat is de beste ondergrond om te trainen?

Geschreven door

Bij training gaat het niet alleen om duur en frequentie van hardlopen, maar bijvoorbeeld ook om de ondergrond waarop u traint. Dit heeft grote invloed op het ontstaan van blessures. Zoals in de figuur hiernaast te zien is, trainen de meeste mensen op een verharde ondergrond. Maar wat is eigenlijk de beste ondergrond om op te trainen?

 

Wat is er bekend?

Het antwoord op deze vraag is simpel: trainen op een verharde ondergrond geeft een grotere kans op blessures. Zo liet een onderzoek zien dat vrouwen die meer dan twee-derde van hun trainingen op een betonnen ondergrond liepen, bijna zes keer vaker een blessure hadden dan vrouwen die vaak op een zachte ondergrond liepen.

  lopen

Uitleg/verklaring

De reden dat trainen op een zachte ondergrond tot minder blessures leidt, is dat een zachte ondergrond de krachten die het lichaam op de grond uitoefent kan absorberen, waardoor de grondreactiekrachten over een langere periode worden uitgerekt. Zoals in de figuur hieronder te zien, geeft trainen op een zachte ondergrond hierdoor een lagere piek in de grondreactiekracht dan trainen op een harde ondergrond. Hierdoor is de kans op blessures kleiner.

 grafiek

Actie = Reactie

De derde wet van Newton geeft mooi weer wat er gebeurt tijdens hardlopen. Actie = reactie. Als een voorwerp A (jij als hardloper) een kracht uitoefent op een voorwerp B (de ondergrond) ontstaat er een net zo grote maar tegengestelde kracht. Met andere woorden; door je landing oefen je kracht uit op de ondergrond en de ondergrond reageert met een net zo grote kracht. Hoeveel van deze kracht (of impact) geabsorbeerd wordt door de ondergrond is afhankelijk van het soort terrein. Een harde (asfalt)weg zal minder kracht absorberen dan een zandweg. Hierdoor kun je sneller lopen op een harde ondergrond. Maar krijgt je lichaam ook een hardere ‘klap’ terug. Op een zachte ondergrond moet je daarentegen wel harder aan het werk om vooruit te komen. Je spieren moeten goed afzetten om jezelf omhoog en vooruit te duwen. Bij een harde afgrond maak je meer gebruik van je eigen, terugstuiterende kracht.

 

Wat kan je zelf doen?

Om blessures te voorkomen is het belangrijk om een groot deel van uw trainingen op een zachte ondergrond te doen. Dit is bijvoorbeeld een bospad of gras. Als u in een omgeving woont waar weinig van dit soort paden zijn, is het natuurlijk lastiger om hierop te trainen. Maar in dat geval kunt u overwegen om bijvoorbeeld in de berm langs de weg of het fietspad te gaan lopen. Kies wel altijd een zo vlak mogelijke ondergrond. Een modderig bospad, een pad met veel hobbels of een berm met hoog gras, hoog struikgewas of nat gras geven weer meer kans op valblessures.

woensdag, 17 mei 2017 12:48

Morgenavond de Maaslandse Estafetteloop. Kijk op

Geschreven door
Morgenavond de Maaslandse Estafetteloop. Kijk op https://t.co/B0JKXMmCnG https://t.co/w6FULncLcs
woensdag, 17 mei 2017 10:41

Tineke Jansen overleden

Geschreven door

Afgelopen weekend is, in de nacht van vrijdag op zaterdag, oud-Thoflid Tineke Jansen overleden. Tineke werd slechts 66 jaar.

 

Tineke is tot 2012 vele jaren lid van Thof Running geweest. Al was de voornaamste reden om zich af te melden, zo schreef zij destijds, dat zij de laatste jaren zelf haar rondjes liep in plaats van bij Thof. Ze sloot haar bericht af door Thof nadrukkelijk te bedanken voor alle mooie loopjaren en de grenzen die zij daardoor meer dan heeft verlegd. Ook benadrukte ze dat ze bij Thof veel vriendschap heeft ondervonden. Zonder twijfel kunnen we zeggen dat dit voor velen van ons wederzijds was.

 

Ook na 2012 bleven de wegen van Tineke en Thof(fers) zich kruisen. Enerzijds doordat onze loopgroepen haar op trainingsavonden met grote regelmaat tegenkwamen met haar loopmaatjes Free en Ria. In het begin hardlopend en later met de wandelschoenen ondergebonden. Altijd was er op die momenten een hartelijke groet.

Anderzijds hadden Tineke en haar man Ton een sterke band met de Maaslandloop. Tineke was meerdere keren deelnemer van dit mooie evenement, terwijl Ton in de organisatie zit als medewerker van het ‘Maaslandkamp’ (de thuisbasis op het Sport en Spel-terrein). Door die band én hun gastvrijheid was het nooit een probleem om tijdens het lichtjesfeest de chocomel en glühwein bij hen in huis op te warmen. Vol van vertrouwen gingen zij dan na verloop van tijd zelf een rondje lopen, terwijl de ‘Maaslandlopers’ in hún keuken in hún pannen roerden!

 

Begin april van dit jaar meldde Tineke zich bij haar arts met ogenschijnlijk niet al te zorgwekkende klachten. De diagnose kwam echter als een enorme klap, omdat zij zodanig ziek bleek dat genezing niet mogelijk was. Amper een maand na deze diagnose blies Tineke haar laatste adem uit. Veel te jong. Veel te vroeg voor iemand die nog zo in het leven stond.

 

Wij wensen Ton en andere nabestaanden heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Thof Running

Pagina 1 van 71