woensdag, 04 december 2013 14:37

Clichés over Europese hardlopers

Geschreven door

 

Surfend op het web naar onzinnige wetenswaardigheden over hardlopen, stuitte ik op een als ‘onafhankelijk’ bedoeld ‘onderzoek’ van het Japanse sportmerk Asics. Ter gelegenheid van haar 60-jarige bestaan publiceerde dit bedrijf drie jaar geleden de resultaten. Hoofdvraag: waarom doen hardlopers aan hardlopen? Zeven verschillende Europese landen (Engeland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en België) werden met elkaar vergeleken. Wat bleek? Ruim de helft van de 3500 ondervraagden, 54 procent om precies te zijn, rent om af te vallen. En Nederlanders spannen de kroon. Zij streven naar een gewichtsafname van gemiddeld 9,5 kg. In hoeverre dit streven werkelijk wordt gehaald, blijft duister. Maar waarschijnlijk wordt het niet gehaald, aangezien de langste afstanden niet door Nederlanders maar door Duitsers worden gelopen. Het betreft een gemiddelde afstand van 6,4 km per keer.

Toch zijn de Duitsers niet de fanatiekste lopers. Dat zijn de Italianen. Met 1 keer in de 3 dagen rennen zij het vaakst. Het gekke is nu dat afvallen voor Italianen het minst een beweegreden vormt om te gaan hardlopen. Nee, Italianen doen het voor de ontspanning. Plezier smaakt altijd naar meer. En daarom neigen Engelsen het meest naar smoesjes. Door hun plichtsbesef beleven ze geen enkele lol aan hardlopen.

Het onderzoek bevestigt clichés. Nederlanders rennen net niet op klompen. De Spanjaarden zijn de meest gepassioneerde lopers. Dat zou blijken uit het feit dat ze snel geïrriteerd raken door bijvoorbeeld hondenpoep op straat. Wat natuurlijk te verklaren is uit hun temperamant. Waarom de wandelende Spanjaard het minder vervelend vindt om in hondenpoep te stappen dan de rennende, blijft duister. De nuchtere Nederlanders rennen overal doorheen, weer of geen weer, poep of geen poep. Ook storen ze zich het minst aan publieke ergernissen zoals hufterigheid, uitlaatgassen en andere vervuiling. Tanks zijn het, net als de hardwerkende Duitsers.

Wat dat betreft staan de noorderlingen haaks op de zuiderlingen, zoals de Fransen die alleen maar rennen wanneer het mooi weer is, en dan het liefst op het platteland om ook van het landschap te kunnen genieten. Allemaal Bourgondiërs, die zonnige Fransen.

Wat doen de Europees georiënteerde Belgen? Het enige dat we van de Belgen weten is, naast de (on)hebbelijkheid Eurofiel te zijn, dat ze van rockmuziek houden tijdens het joggen. Rockmuziek geeft de hardlopende Belg energie. In hoeverre deze wordt omgezet in resultaten, blijft duister.

Zie de link voor het gehele ‘onderzoek’.

http://www.everythingaboutrunning.asics.eu/nl_nl/introductie/

Gelezen: 1039 keer Laatst aangepast op woensdag, 18 december 2013 20:48

Volgende trainingen

Bestuur 14 maart: trainingen zijn de komende tijd afgelast.


Bekijk het schema