maandag, 02 juli 2007 23:09

Van de materiaalman: Wasvoorschriften

Geschreven door Michel de Maat
Vroeger wist men precies hoe diverse kleding moest worden gewassen. Er waren immers alleen maar natuurlijke vezels bijv; wol, katoen, linnen of zijde. De wasvoorschriften waren voor iedereen uit het hoofd te leren.

Tegenwoordig worden bovengenoemde materialen weinig gebruikt in functionele sportkleding. Katoen kom je nog wel eens tegen, maar tijdens hardlopen (zweten) en in de regen wordt het materiaal nat, koud zwaar en plakt tegen de huid.

Vandaar dat de meeste kleding voor hardlopers wordt gemaakt van synthetische weefsels. De weefsels zijn opgebouwd uit één of meerdere soorten vezels. De meeste sportkleding kan gewoon op 40 graden met de bonte was mee maar er zijn wat uitzonderingen. Ieder kledingstuk heeft daarom een label waarop staat wat wel en niet kan/mag.

Thermisch ondergoed van Craft bijvoorbeeld mag heet gewassen worden. Dit is prettig want bij uitsluitend wassen op 40 graden gaat de kleding op den duur toch ruiken.

De meeste kleding beschadigt door de tijdens mechanische beweging van de wasmachine. Het wordt vaal, extra slijtage op naden en logo's. Was daarom altijd binnenstebuiten (met de rits dicht) en centrifugeer zo min mogelijk, dus op lage toeren. De meeste kleding droog toch snel aan de lijn, want dat is immers de belangrijkste functionele eigenschap.

Windstopper-materiaal van Concurve is een van de meest waterafstotende jacks die er op de markt zijn. Wanneer in het laatste spoelwater wasverzachter wordt gebruikt wordt het materiaal minder waterafstotend. Doe dit dus niet. Eens in de zoveel tijd dient het jack gestreken te worden. Van boven naar beneden strijken, zorgt ervoor dat de vezels dakpansgewijs over elkaar komen te liggen, en dat regendruppels van de stof afvallen.

Droog geen hardloopkleding in de wasdroger. Sommige weefsels kunnen niet tegen de hoge temperaturen. Sokken , waar vaak nog wel katoen in zit, krimpen enorm.

En nogmaals de eigenschap van functionele kleding is, dat ze snel droogt. Dus even aan de lijn en aantrekken maar.

Gelezen: 2275 keer Laatst aangepast op woensdag, 02 oktober 2013 14:25

Volgende trainingen

Bestuur 14 maart: trainingen zijn de komende tijd afgelast.


Bekijk het schema