woensdag, 10 oktober 2007 13:22

Zweetlucht uit kleding verwijderen

Geschreven door Wout Verkade

images56.jpegBij de huidige shirts zijn zweetluchtjes een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Zweetluchtjes worden veroorzaakt door melkzuurbacteriën die na het transpireren 'aan de slag gaan'. Het transpiratievocht wat de poriën uitkomt, is namelijk nog reukvrij.

Het bestaat voor 99% uit water met wat zouten, zuren en vetten. Dit betekent dat je zweetlucht uit kleding kunt verwijderen door het zo snel mogelijke na het transpireren te spoelen en wassen, en het niet een tijdje in de wasmand laten liggen, want dan geef je de 'stink-bacteriën' alle gelegenheid hun werk te doen. Bovendien bijten de zouten en zuren uit tot niet te verwijderen zweetvlekken.

Op internet zijn een aantal tips te vinden om van dergelijk zweetluchtjes af te komen:

Zweetlucht uit kleding verwijderen doet u door het kledingstuk eerst een paar uur te laten weken in sodawater. Wel even het wasetiket en het water controleren op de juiste temperatuur. En let op: wol en zijde nooit met soda behandelen!

Zweetlucht uit kleding verwijderen kan ook door het kledingstuk in (keuken)azijn te weken leggen, en vervolgens te wassen.

Zweetlucht uit (alleen!) synthetische kleding verwijderen kan succesvol zijn door het kledingstuk een nachtje in water met een scheut ammoniak te weken en het daarna te wassen met een wasmiddel waarin neutralin zit.

Als het heel erg is kun je de oksels (van je shirt) ook met een prutje insmeren van soda en water, (beter niet met donkere kleuren) een uurtje in laten trekken en daarna in de wasmachine met een gewoon wasmiddel wassen.

Veel succes!

Wout.

 

Bron, ODO

Gelezen: 2198 keer Laatst aangepast op donderdag, 20 december 2007 21:06

Volgende trainingen

Bestuur 14 maart: trainingen zijn de komende tijd afgelast.


Bekijk het schema