zondag, 29 mei 2011 17:12

Verandering van spijs doet eten

Geschreven door Michel de Maat

Als wij Thoffers bij Thof gaan trainen , lopen we steeds een ander rondje. Het zou saai zijn als we iedere keer hetzelfde rondje zouden lopen.

We lopen ook veel verschillende tempo’s (snelheden). Want we weten allemaal dat we niet sneller worden, wanneer we alleen maar rustige duurlopen doen.

We lopen ook steeds te trainen voor een andere wedstrijd. Want iedere maand een marathon is wat veel.

We lopen als het kan op verschillende ondergronden. Het liefst op asfalt, maar als het kan door de duinen, over het strand of misschien wel over het gras en door de blubber bij de RunningpOint Cross Competitie in Vlaardingen.

We lopen ook steeds tijdens andere weersomstandigheden en kleden ons ernaar. Krakende sneeuw, verkoelend briesje, lentezonnetje, striemende regen. Of het weer was lekker, of de voldoening achteraf…

We lopen steeds weer andere modieuze outfits afhankelijk van het weertype en afgestemd op de cover van de Runners.

We lopen ook graag steeds op andere tijdstippen, want ieder moment van de dag kent zijn euforische momenten. Een opgaande zon is toch weer anders dan een ondergaande.

We lopen zeker wanneer we op vakantie zijn. Een nieuwe omgeving. De verrassing van steeds weer: “Wat zou er om de volgende bocht zijn?”

We variëren veel. Dat doen we niet alleen omdat het altijd leuk is om te lopen, maar we variëren voornamelijk omdat we niet geblesseerd willen raken.

Dit vraagt om uitleg !

Hardlopen is een blessuregevoelige sport, dat weten we allemaal. Een blessure heb je zo, omdat de belasting voor het lichaam heel zwaar is en omdat hardlopen een eentonige belasting is voor je gestel. Iedere pas moet je drie keer je lichaamsgewicht opvangen. Dit maal 180 keer per minuut. Dit maal 60 en je weet hoeveel ton dat dunne achillespeesje per uur moet opvangen.

Daarom variëren we. Dan zorgen we ervoor dat steeds wat verschillende lichaamsdelen op een andere manier worden belast.

Ik maak de vergelijking vaak met voeding. Wanneer je worteltjes, aardappelen en een stukje vis eten is dat natuurlijk erg gezond. Maar als we een jaar lang alleen maar drie keer per dag hetzelfde zouden eten, komen we toch iets tekort wat we in andere levensmiddelen vinden kunnen. Dat is een goede reden om te variëren met eten. En overigens je kent de uitdrukking van de titel vast wel. Verandering van spijs doet eten  

Maar dit terzijde. Even terug naar die eenzijdige belasting van hardlopen. Er is nog een manier om de belasting van het lichaam niet zo eenzijdig te laten zijn: Een tweede paar hardloopschoenen.

Zeker voor diegene die vaker drie keer of vaker per week loopt, zou ik willen adviseren om een tweede paar aan te schaffen.(“He, he, je wilt ze verkopen; Ja, Duhuh”) Wanneer te dat tweede paar aanschaft op het moment dat de oude halverwege zijn, kan je het beste tot aanschaf overgaan. Vervolgens blijf je dan consequent afwisselen. Wanneer je dit systeem blijft volgen, kost dat op de lange termijn niet meer geldt; je doet immers twee keer zo lang met schoenen. Je kunt twee verschillende schoenen nemen, maar ook heeft het voordelen wanneer je hetzelfde paar als tweede neemt. Je wisselt immers oud en nieuw af.

Ook stap je de dag na een hevige regenbui in een paar droge… En da’s ook lekerder dan die natte koude …

  1. Oftewel: Verandering van schoen doet lopen

 

Gelezen: 2339 keer Laatst aangepast op woensdag, 02 oktober 2013 14:28

Volgende trainingen

Bestuur 14 maart: trainingen zijn de komende tijd afgelast.


Bekijk het schema