dinsdag, 18 april 2023 07:21

Wat een dag!

Geschreven door Gerben Splinter

Vijf jaar na het lopen van mijn eerste marathon was het dan eindelijk zover. Het lopen onder de magische grens van 4 uur! Het was close. Ik noteerde 3.59.30 op de finishlijn. Wat een race, wat een ervaring.

In de twaalf weken voorafgaand aan de marathon was ik weer gaan trainen met het schema welke ik 2 jaar daarvoor kreeg van Marcel Fiering van Runnersworld Rotterdam. Alleen dit keer niet zo strikt als destijds. Het was Philip van Dongen die me influisterde: ‘Laat het los Gerben, ga genieten’. Zo maakte ik dit keer voor een deel mijn eigen ‘mix’ aan trainingen. De hele aanloop naar de marathon ging fantastisch. Al vroeg tikte ik een heerlijke dertiger aan in Schoorl waar ik zonder km notatie vrij rond liep.

In het Paasweekeinde voor de marathon ging het ‘mis’. Ik werd snot verkouden en voelde me niet topfit. Gelukkig verdween de verkoudheid mondjesmaat, maar het geeft je toch een tik in je zelfvertrouwen. Wat gaat dit betekenen op raceday? Er wordt natuurlijk ook continue om je heen gevraagd wat je plan is voor die dag, haha…. Ik wilde het echt laten afhangen van de dag zelf. Ga ik m gewoon als een training lopen of toch voor die (voor mij) magische tijd.

In Paul’s auto was het ’s ochtends een vrolijke boel met ook Max, Ronald en Theo aan boord. Allemaal mannen met een verhaal. Paul had lange tijd met zijn blessure gekwakkeld (en moest helaas toch uitstappen tijdens de marathon), Theo was een paar weken eerder door een verdiepingsvloer gezakt, Ronald wilde eindelijk eens die verdraaide Sub3 lopen en voor Max gold precies hetzelfde op zijn 2e marathon ooit. Hoe zou het allemaal gaan verlopen? Een marathon blijft onvoorspelbaar.

Wat voor mij in ieder geval een zegen was: het weer. Ik gedij zo slecht in warmte. Heerlijk nu met rond de 10 graden en geen zon. Een ander voordeel was dat ik plotseling ook Henry de kleedruimte bij Zadkine zag binnenlopen. Nooit gedacht dat hij 2 weken na de Ibiza marathon hier nog aan zou beginnen. Respect. Henry had mij 2 jaar geleden in Berlijn (4.04.04) op sleeptouw genomen en loopt zo heerlijk vlak. Samen met hem, Johan en Theo liepen we samen naar startvak 2. Best nog wel koud en licht miezertje. Nog even snel afknijpen in bidon’s of dixies en dan gaan!

Niet te snel starten had Theo gezegd! Maar wie vloog er als een haas vandoor? Theo! De eerste 5km in een keurige 5.45 gelopen. Toen nog geen idee wat de rest van de race me zou gaan brengen. Op die pace in ieder geval geen tijd onder de 4 uur. En al helemaal niet als je na 5km zelf al weer een sanitaire stop moet maken! Nooit gedacht dat ik daarna Henry en Johan weer zou gaan treffen. Zij liepen inmiddels ook met oud-Thoffer Rob van Noord. Tot 30 km bleven we keurig vlak op 5.40 zitten. Toen we de Kralingse plas ronden en ik nog steeds power voelde begon ik er in te geloven. Ik wist dat Henry en Johan natuurlijk ook voor een tijd onder de vier uur gingen. Helaas, maar ook logisch, moest Henry in de laatste paar kilometers afhaken. Johan en ik beukten samen verder. Elke keer weer wisselden we van kop en haalden zo het beste in elkaar naar boven. ‘Het kan nog!’ Met de kubuswoningen in het zicht ging het gas er op. Kilometer 42 liepen we in een pace 5.00. De laatste 400 meter op de Coolsingel was het ‘do or die’. Pats nog even een 4.34 er uit! Wat een geweldig moment. Zonder Johan was dit nooit gelukt. Top.

Ook andere Thoffers moeten gelukkige momenten hebben gehad. Of het nu ging om uitlopen of om nieuwe records. Het was een mooie dag met PR’s (voor zover bij mij bekend) voor Thoffers Max van Viersen (2.59.03), Ronald van Mil (2.57.24), Ronald van der Hoeven (3.16.58) en een pracht tijd voor debutant Juliaan van Aalten (3.51.10). Iedereen gefeliciteerd met zijn/haar prachtige prestatie!

Rotterdam Marathon

Ronald van Mil 2.57.24

Max van Viersen 2.59.03

Fred Louter 3.16.06

Ronald van der Hoeven 3.16.58

Frank Rasens 3.47.40

Juliaan van Aalten (debutant!) 3.51.10

Dennis Noordzij 3.53.24

Theo van Vliet 3.55.09

Gerben Splinter 3.59.30

Johan Verzijden 3.59.31

Henry van Willigen 4.02.29

Jolanda Ammerlaan 4.20.50

Yvonne Bek 4.25.36

Robert Jan Pullen 4.32.46

Saskia Schijff 4.45.14

 

Gelezen: 299 keer

Komende trainingen

Op het programma staat:


Bekijk het schema